Primer cap de setmana de collita – Jornada de Portes Obertes al Molí / Olicatessen, el 14 Octubre 2017

Sense categoria Etiquetat com a , , , , , , , , , Comentaris tancats a Primer cap de setmana de collita – Jornada de Portes Obertes al Molí / Olicatessen, el 14 Octubre 2017

Un any més, tornem a celebrar el primer cap de setmana de collita!!! Com ja sabeu, la comencem aviat i ens agrada que vingueu a passar un dia amb nosaltres collint, molturant i gaudint d’un dia molt especial.

Podreu veure tot el procés de com collim, com transportem i com “processem” les olives. Gaudireu de les olors, colors i l’experiència d’estar formant part d ’Olicatessen; un oli de recol·lecció primerenca, intens, olorós i ple de matisos.

jornada_portes_obertes_olives

Ho fem perquè ens agrada ensenyar les nostres oliveres (joves i centenàries), el cultiu (que és l’inici i el nostre treball de tot l’any i amb el qual obtenim aquest oli tan especial), el procés d’elaboració (que és innovador i diferent de com es fa a la majoria de molins) i sobretot perquè tasteu l’oli nou (entendreu com evoluciona l’oli i quins atributs es valoren positiva i negativament).

Lloc: Molí dels Torms
Carretera L701, km 16,5
25164 Els Torms (Lleida)
Tel. De contacte: 973 128 362 / 650 943 621
RECORDEU: NO heu d’entrar al poble, estem a peu de carretera. NOMES hi ha cobertura amb Movistar /Yoigo.

Dia:
Dissabte 14 d’octubre

Hora: 11:30h-14h

Cost: 0€ (=GRATIS), però les places són LIMITADES. (tenim un espai petit)

És important però que RESERVEU la vostra plaça. Només cal que ens escriviu un correu electrònic (info@olicatessen.com), ens truqueu (973 128 362 / 650 943 621) o ens envieu un WhatsApp (650 943 621)

La Paraula del mes: Acidesa i altres paràmetres químics

Sense categoria Etiquetat com a , , , , , , Comentaris tancats a La Paraula del mes: Acidesa i altres paràmetres químics

Acidesa

Paràmetre químic que mesura el percentatge d’àcids grassos lliures que conté una mostra d’oli d’oliva determinada. Aquest paràmetre es mesura per graus, un u per cent és un grau i no guarda cap relació directa amb les característiques sensorials de la mostra, és a dir, no es refereix a sabors àcids ni correspon a gustos més o menys intensos, com erròniament s’associa .

Font: Mercacei
Àcid Oleic: Greix monoinsaturat pròpia de fonts vegetals i predominant en l’oli d’oliva.

L’acidesa no té res a veure amb el sabor ni correspon a gustos més o menys intensos. Està relacionat amb el procés d’elaboració. Una acidesa alta indica anomalies en l’estat dels fruits, en el tractament i / o en la conservació. També és important saber que una acidesa molt baixa, per exemple de 0,1º, no és obligatòriament sinònim d’oli excepcional.

De fet, des de fa una mica més de dos anys, la normativa de la CEE va prohibir l’esment del grau d’acidesa a l’etiqueta d’un oli verge extra tret que fos acompanyada d’altres paràmetres químics com el de peròxids (Determina l’oxidació inicial de l’oli d’oliva verge i el deteriorament que poden haver patit els antioxidants naturals, els polifenols i certs components d’interès nutricional, com és la vitamina e, tocoferols. És un control de la bona praxi de l’elaboració de l’oli d’oliva verge extra)

Polifenols: Antioxidants naturals presents en l’oli d’oliva, que el preservan d’oxidacions.

Tocoferols: Substància present en un 90% en l’oli d’oliva verge extra. Les seves funcions principals són Vitamina E i alt poder antioxidant.

K270.

Per confirmar la qualitat d’un oli d’oliva una de les proves analítiques més usuals és la espectrofotomètrica. Mesura el coeficient d’extinció d’un greix. Aquestes proves es regeixen per diversos reglaments (CE) com el núm 2472/1997 o núm 1989/2003.
El factor K270 és una prova espectrofotomètrica en el rang de longitud d’ona ultraviolada que ens pot indicar la presència en l’oli de compostos d’oxidació secundària (diferents dels peròxids) que presenten una absorció màxima a la longitud d’ona de 270 nm. Aquests compostos són resultat de l’estat de conservació de l’oli, de modificacions sofertes fruit dels processos tecnològics, de contaminacions o adulteracions.

Es mesura la capacitat de enranciar en el temps. Un oli serà de més qualitat quan menor sigui el seu índex K270, a major valor indicarà més quantitat de substàncies que han patit oxidació (l’oli està més alterat). Font: Cook Book Laboratory

 

Olicatessen a Fira Àpat del 20 al 22 d’Octubre

Sense categoria, Sortim a Etiquetat com a , , , , , , , , , , , Comentaris tancats a Olicatessen a Fira Àpat del 20 al 22 d’Octubre

Del divendres 20 al Diumenge 22 d’octubre de 2017 Olicatessen
estarà a Fira ÀPAT.

fira_apat 2017

Fira ÀPAT és la fira professional dels aliments produïts a Catalunya, on els productors i elaboradors de productes catalans poden presentar cada any els seus productes a botigues, restaurants, hotels, vinoteques, distribuïdors i consumidors finals.

Aquesta és la tercera edició, nosaltres no hi hem estat mai, però tenim moltes ganes de poder presentar els nostres productes per que pugueu tastar, degustar i comprar els nostres olis, olives i olivades. A més, ja tindrem l’Oli nou!!!

Dates: 20,21,22 d’octubre

Horari
Divendres 20 d’octubre: 15 h a 21h
Dissabte 21 d’octubre: 11h a 21h
Diumenge 22 d’octubre: 11h a 20h

LLoc
Recinte Cúpula Events.
Centre Comercial Les Arenes.
Barcelona.
Estand: F24

Doncs… us hi esperem!!!!

La paraula del mes: Tipus d’oli d’oliva

Sense categoria Etiquetat com a , , , , , , Comentaris tancats a La paraula del mes: Tipus d’oli d’oliva

Hi ha moltes varietats i qualitats d’oli d’oliva i no sempre queda clar com identificar-per la nomenclatura o les qualitats descrites en l’etiquetatge dels envasos.

Els diferents tipus d’Oli d’Oliva es classifiquen en funció de la seva varietat i qualitat, grau d’acidesa, mètodes d’extracció (física o química) i característiques sensorials (característiques organolèptiques).
olis

Els olis que podem trobar al mercat són:

• Oli d’Oliva Verge Extra

• Oli d’Oliva Verge

• Oli d’Oliva
Aquesta classificació correspon a les quatre categories comercials d’oli d’oliva reconegudes en la legislació de la Unió Europea (Reglament CE 1019/2002).

L’Oli d’Oliva Verge Extra,

és aquell que conserva intactes totes les seves característiques sensorials i propietats per a la salut. Es pot considerar suc d’olives sense additius ni conservants, pur suc d’olives fresques i sanes, sense que cap aroma o sabor pugui distorsionar les qualitats sensorials de l’oliva fresca verda o madura. Ha de tenir una acidesa menor de 0,8%. És a dir, amb 0 defectes.

En el procés de obtenció d’aquest tipus d’oli no hi ha hagut cap procés químic. Per aquesta raó, en l’etiqueta d’un oli d’oliva verge o verge extra apareix la següent llegenda: “oli d’oliva de categoria superior obtingut directament d’olives i només mitjançant procediments mecànics”.

L’Oli d’Oliva Verge

sense la paraula “Extra” segueix sent suc d’oliva sense additius ni conservants però presenta algun defecte sensorial per mínim que sigui. La seva acidesa ha de ser menor del 2%. La principal diferència amb el Verge Extra, està en el grau d’acidesa i en la puntuació que obtenen en anàlisi sensorial.

L’Oli d’Oliva

Quan les olives estan danyades i / o hi ha problemes en el procés d’elaboració, obtindrem amb tota probabilitat olis verges corrents o llampants, que obligatòriament cal refinar perquè no són aptes per al consum.

En aquest procés, s’eliminen tots els components no desitjats, quedant, per tant, l’oli gairebé desproveït de gust, olor i color. Un cop refinat, a l’oli d’oliva verge corrent, se l’anomena oli d’oliva refinat. A aquest oli se li afegeix certa quantitat d’oli d’oliva verge i el que obtenim és el que s’anomena oli d’oliva.

Aquest és l’oli que a Espanya s’ha consumit tradicionalment i que se segueix consumint. És objecte de grans campanyes publicitàries en televisió i el responsable de crear en el consumidor la confusió que acidesa és igual a gust.

Efectivament, l’oli d’oliva amb una acidesa de 0,4º és més suau al paladar que el de 1r. Però el motiu és un altre: al de 0,4º se li afegeix poc oli d’oliva verge, mentre que el de 1r conté una mica més d’oliva verge i té per tant més sabor. Ara a causa de les crítiques rebudes i a la nova normativa el grau d’acidesa ha desaparegut de la seva comunicació comercial i ha estat substituït pel posicionament de “sabor suau / sabor intens

Olicatessen, premiat a Great Taste Awards 2017 al Regne Unit

Premis Etiquetat com a , , , , , Comentaris tancats a Olicatessen, premiat a Great Taste Awards 2017 al Regne Unit

L’oli Olicatessen produït al Moli del Torms ha estat premiat amb els oscars gastronòmics, el great taste award 2017 que se celebren al regne unit des de fa 23 anys.

És un oli que te com base l’arbequina en un 70 per cent, però que incorpora varietats tradicionals que ara el molí està recuperant, el que li dóna més cos i més qualitats organolèptiques. És tracta d’una empresa familiar amb una producció ecològica que centra el dia a dia en la cura de l’arbre.

Great Taste Award

Al premi es va presentar 12.336 productes internacionals, amb 60 premiats a Espanya. El jurat està format per més de 500 crítics d’alimentació, xefs, restauradors, escriptors gastronòmics i productors que jutgen el material gastronòmic amb tastos a cegues. Altres guardonats lleidatans son Torrons Alemany d’Os de Balaguer, la xarcuteria cal Tomàs de la Pobla, i la cervesa Mahou Sant Miguel.

Per Marta Grau, de Lleida TV