Aquest 2018 Olicatessen és….

Novetats Etiquetat com a , , , , , , Comentaris tancats a Aquest 2018 Olicatessen és….

El passat 9 d’Octubre vam començar la campanya de recollida de l´oliva, i vam constatar que les noves varietats que estem recuperant han iniciat una maduració primerenca.

Així doncs, com ja sabeu que ens agrada l’oli verd tant característic d’Olicatessen, ens vam decidir a arrencar la recol·lecció.

Després d’unes setmanes de repòs i decantació als dipòsits, les aromes canvien i evolucionen. N’estem especialment orgullosos.

En aquesta anyada , Olicatessen ha resultat especialment aromàtic, molt afruitat, vegetal (carxofa, ametlló, tomaquera, herba verda, fonoll i anís) i harmoniós en nas. En boca, te un pas sedós, embolcallant i equilibrat, menys picant i amarg que altres anyades però summament saborós.

 

Elaborat amb Arbequina com a oli base en un 80% i arbreblanc i verdal, dues de les varietats antigues que s’estan recuperant.

L’analítica química de l’Olicatessen : 2017_2018_analisi_químic

El resultat del tast organolèptic d’aquest Olicatessen: 2017_2018_organoleptic_cat

 

La paraula del mes: Oli d’Oliva verge extra i salut

Sense categoria Etiquetat com a , , , , , Comentaris tancats a La paraula del mes: Oli d’Oliva verge extra i salut

L’oli d’oliva verge extra és un dels principals aliments inclosos a la dieta mediterrània i un aliment clau pels seus efectes saludables. Hi ha molts estudis que demostren els avantatges i beneficis dels oli d’oliva verge extra en la salut. Des de la reducció del colesterol, per prevenir malalties cardiovasculars, diabetis i càncer …

Bàsicament, aquests efectes positius sobre la salut, vénen pels elements que està compost l’oli d’oliva verge extra (l’àcid oleic, els antioxidants, polifenols, vitamines A i E, etc.)

És per aquesta raó, per la qual cosa s’ha de consumir oli d’oliva verge extra i no simplement oli d’oliva. Quan comprem una ampolla on només apareix la paraula “Oli d’oliva”, estem comprant oli d’oliva refinat, al qual se li ha afegit una mica d’oli d’oliva verge per donar-li gust.

Al refinar l’oli d’oliva verge es perden tots els components que el fan únic davant de qualsevol altre tipus d’oli. Components que no es poden afegir de forma artificial. Fins i tot els olis vegetals enriquits, estan molt lluny d’arribar a la composició natural de l’oli d’oliva verge extra.

La qualitat més important de l’oli d’oliva verge extra és que conserva inalterables tots els components i propietats de les olives com a autèntic suc del fruit de la oliva, destacant el seu valor nutritiu i el seu alt poder vitamínic; en la fracció insaponificable es poden trobar determinades qualitats nutritives, en primer lloc les aportacions vitamínics A i E, en segon lloc el seu gran contingut en b-sitosterol que pot interferir competitivament amb l’absorció intestinal del colesterol.

  • L’oli d’oliva verge extra conté un component químic natural amb propietats antiinflamatòries similars a les del fàrmac ibuprofè, el que ve a reforçar els beneficis que des de sempre se li han atribuït a la dieta mediterrània. Així ho assegura un equip d’investigadors del Centre de Sentits Químics Monell de Filadèlfia (Estats Units), que ha publicat el seu descobriment a la revista Nature.

 

  • L’Institut d’Investigació per a la Salut Northwestern de Chicago, han confirmat que la ingesta d’àcid oleic redueix considerablement un dels oncògens associats als tumors més agressius.

 

  • Els antioxidants, vitamines E i C, carotenoides i compostos polifenols (oli d’oliva i vi) tenen efecte en la prevenció de les malalties cardiovasculars, redueix la medicació antihipertensiva en ser rica en vegetals i potassi en malalts amb hipertensió lleu o moderada, en un estudi van comparar els efectes de dos dietes hipocalòriques sobre la pressió arterial, una de les dietes rica en àcids grassos mono insaturats (oli d’oliva) i una altra rica en àcids grassos poliinsaturats (procedents de l’oli de gira-sol), després d’un seguiment de 6 mesos, van trobar que tant la pressió arterial sistòlica com la diastòlica en repòs eren significativament més baixes en els pacients amb la dieta rica en mono insaturats que en l’altre grup, fins i tot va haver-hi pacients en els quals la pressió arterial es va mantenir sota control sense necessitat de tractament farmacològic, els autors van especular que els polifenols que conté l’oli d’oliva verge extra podrien exercir un paper clau en els efectes reductors de la pressió arterial, possiblement mitjançant la intensificació dels nivells d’òxid nítric estimulat pels polifenols. (Scientific Electronic Library Online)

I aquí no acaba la llista de beneficis per a la nostra salut. L’oli d’oliva verge extra també té efectes antiinflamatoris, regeneradors, hidratants i antioxidants.

  • De fet, un altre estudi, aquest cop del catedràtic de Bioquímica de la Universitat de Saragossa, Jesús de la Agosarada, assenyala que l’oli d’oliva verge extra conté un component, el hidroxitirosol, que té un poder antioxidant superior fins i tot al que presenta la vitamina E.

Alguns articles interessants sobre els efectes de l’oli en la salut, estan publicats a: Mercacei.

Antioxidants: Són un grup de substàncies (tocoferols, polifenols) macro nutrients que tenen una acció reguladora i protectora del metabolisme del cos humà (Vitamina E, Compostos Fenòlics, Fito estrògens, Esterols, hidrocarburs).

 

La paraula del mes: Denominació d’Origen

Sense categoria Etiquetat com a , , , , Comentaris tancats a La paraula del mes: Denominació d’Origen

Les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) constitueixen el sistema utilitzat al nostre país per al reconeixement d’una qualitat diferenciada, conseqüència de característiques pròpies i diferencials, degudes al medi geogràfic en el qual es produeixen les matèries primeres, s’elaboren els productes, i a la influència del factor humà que participa en les mateixes.
Font: Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient

La idea o objectiu és que els productors que s’acullen a la Denominació d’Origen, es comprometen a mantenir la qualitat del producte elaborat i algunes tècniques bàsiques d’elaboració tradicionals; per exemple, en el cas del vi, en certes zones s’exigeix utilitzar el raïm tradicional de la zona.

Així mateix, hi ha organismes públics reguladors de la Denominació d’Origen, que avalen i autoritzen a exhibir aquesta qualificació, als productors de la regió que compleixen amb aquestes regles establertes.

oliva arbequina

En el cas de l’oli, i més concretament de la nostra zona en particular (Les Garrigues), s’exigeix que la UNICA varietat que està permesa és la ARBEQUINA. Aquest aspecte, principalment pel que NO estem dins de la DO Garrigues. Hi ha varietats autòctones més antigues que l’Arbequina, que alguns agricultors estem recuperant realment per donar valor a la zona. Primer sense sentit.

Un altre aspecte que se suposa que garanteixen és la qualitat del producte. I per garantir la qualitat de l’oli d’oliva, es permet envasar en PLASTIC transparent ?? Segon sense sentit. El plàstic deixa passar els raigs ultraviolats i si en qualsevol moment les temperatures són elevades, les aromes i sabors del plàstic alteressin les propietats organolèptiques de l’oli.

Finalment, asseguren pràctiques agrícoles correctes i respectuoses amb el medi ambient. Pregunta: Per què no avui cap almàssera de producció ecològica? Tercer sense sentit.


Les DO haurien actualitzar-se, perquè l’objectiu és realment bo. Però l’execució i la lentitud en els canvis no donen resposta real a les necessitats del consumidor ni dels agricultors.

Primer cap de setmana de collita – Jornada de Portes Obertes al Molí / Olicatessen, el 14 Octubre 2017

Sense categoria Etiquetat com a , , , , , , , , , Comentaris tancats a Primer cap de setmana de collita – Jornada de Portes Obertes al Molí / Olicatessen, el 14 Octubre 2017

Un any més, tornem a celebrar el primer cap de setmana de collita!!! Com ja sabeu, la comencem aviat i ens agrada que vingueu a passar un dia amb nosaltres collint, molturant i gaudint d’un dia molt especial.

Podreu veure tot el procés de com collim, com transportem i com “processem” les olives. Gaudireu de les olors, colors i l’experiència d’estar formant part d ’Olicatessen; un oli de recol·lecció primerenca, intens, olorós i ple de matisos.

jornada_portes_obertes_olives

Ho fem perquè ens agrada ensenyar les nostres oliveres (joves i centenàries), el cultiu (que és l’inici i el nostre treball de tot l’any i amb el qual obtenim aquest oli tan especial), el procés d’elaboració (que és innovador i diferent de com es fa a la majoria de molins) i sobretot perquè tasteu l’oli nou (entendreu com evoluciona l’oli i quins atributs es valoren positiva i negativament).

Lloc: Molí dels Torms
Carretera L701, km 16,5
25164 Els Torms (Lleida)
Tel. De contacte: 973 128 362 / 650 943 621
RECORDEU: NO heu d’entrar al poble, estem a peu de carretera. NOMES hi ha cobertura amb Movistar /Yoigo.

Dia:
Dissabte 14 d’octubre

Hora: 11:30h-14h

Cost: 0€ (=GRATIS), però les places són LIMITADES. (tenim un espai petit)

És important però que RESERVEU la vostra plaça. Només cal que ens escriviu un correu electrònic (info@olicatessen.com), ens truqueu (973 128 362 / 650 943 621) o ens envieu un WhatsApp (650 943 621)

La Paraula del mes: Acidesa i altres paràmetres químics

Sense categoria Etiquetat com a , , , , , , Comentaris tancats a La Paraula del mes: Acidesa i altres paràmetres químics

Acidesa

Paràmetre químic que mesura el percentatge d’àcids grassos lliures que conté una mostra d’oli d’oliva determinada. Aquest paràmetre es mesura per graus, un u per cent és un grau i no guarda cap relació directa amb les característiques sensorials de la mostra, és a dir, no es refereix a sabors àcids ni correspon a gustos més o menys intensos, com erròniament s’associa .

Font: Mercacei
Àcid Oleic: Greix monoinsaturat pròpia de fonts vegetals i predominant en l’oli d’oliva.

L’acidesa no té res a veure amb el sabor ni correspon a gustos més o menys intensos. Està relacionat amb el procés d’elaboració. Una acidesa alta indica anomalies en l’estat dels fruits, en el tractament i / o en la conservació. També és important saber que una acidesa molt baixa, per exemple de 0,1º, no és obligatòriament sinònim d’oli excepcional.

De fet, des de fa una mica més de dos anys, la normativa de la CEE va prohibir l’esment del grau d’acidesa a l’etiqueta d’un oli verge extra tret que fos acompanyada d’altres paràmetres químics com el de peròxids (Determina l’oxidació inicial de l’oli d’oliva verge i el deteriorament que poden haver patit els antioxidants naturals, els polifenols i certs components d’interès nutricional, com és la vitamina e, tocoferols. És un control de la bona praxi de l’elaboració de l’oli d’oliva verge extra)

Polifenols: Antioxidants naturals presents en l’oli d’oliva, que el preservan d’oxidacions.

Tocoferols: Substància present en un 90% en l’oli d’oliva verge extra. Les seves funcions principals són Vitamina E i alt poder antioxidant.

K270.

Per confirmar la qualitat d’un oli d’oliva una de les proves analítiques més usuals és la espectrofotomètrica. Mesura el coeficient d’extinció d’un greix. Aquestes proves es regeixen per diversos reglaments (CE) com el núm 2472/1997 o núm 1989/2003.
El factor K270 és una prova espectrofotomètrica en el rang de longitud d’ona ultraviolada que ens pot indicar la presència en l’oli de compostos d’oxidació secundària (diferents dels peròxids) que presenten una absorció màxima a la longitud d’ona de 270 nm. Aquests compostos són resultat de l’estat de conservació de l’oli, de modificacions sofertes fruit dels processos tecnològics, de contaminacions o adulteracions.

Es mesura la capacitat de enranciar en el temps. Un oli serà de més qualitat quan menor sigui el seu índex K270, a major valor indicarà més quantitat de substàncies que han patit oxidació (l’oli està més alterat). Font: Cook Book Laboratory