Per Olicatessen, l ’olivera es la gran tesorera

Sense categoria Etiquetat com a , , , , , Comentaris tancats a Per Olicatessen, l ’olivera es la gran tesorera

Per Olicatessen, l ’olivera
es la gran tesorera

L’olivera i la seva simbologia

L’olivera conreada (l’ullastre és una planta naturalitzada des de fa mil·lennis) va fer aparició a la regió mediterrània alguns milers d’anys després que al seu lloc d’origen, l’Orient Mitjà, fa uns 7.000 anys. Al Peloponès (sud de Grècia), el conreu de l’olivera va començar al voltant del segle III aC. Després del segle XVI, els europeus van portar l’olivera a Amèrica.

olivo_antiguo_egipcio

olivo_antiguo_egipcio

Per donar la primera bona collita, pot trigar 15 anys, que es considera un arbre adult. Si les condicions climatològiques són de sèquia, pot tardar uns 20 anys a donar els primers fruits.

És per aquest motiu, sent un arbre de “producció tardana “, quan s’acabava una guerra i es plantaven oliveres, s’entenia que venien temps de calma i pau.

El colom de la pau és un emblema que representa la pau per un colom amb una branqueta d’olivera al bec. Té el seu arrels en la cultura de la conca mediterrània, tant en les tradicions jueva, cristiana i islàmica com en la cultura grecoromana. La sola branca d’olivera, com a símbol de la victòria i de la pau que li succeeix, es continua utilitzant com a símbol de pau.

paloma_paz_pablo_picasso

paloma_paz_pablo_picasso

També significa longevitat, doncs són arbres que viuen molts anys (inclús es diu que són immortals per la seva capacitat de regeneració); és símbol de resistència i renovació ja que poden resistir condicions adverses i tornar a créixer.

També simbolitza la prosperitat i la fertilitat per la seva abundància en flors i fruit.

L’olivera en diferents cultures i religions
A l’Antiga Grècia, per exemple, l’oli d’oliva era considerat sagrat i era usat per ungir reis i atletes. Les branques fulloses de les oliveres eren símbol d’abundància, glòria i pau i s’utilitzaven per coronar els vencedors dels jocs amistosos o les guerres.

També l’olivera és un dels arbres més representatius del druïdisme i amb el seu oli es realitzaven infinitat de rituals i festes sagrades, representant la felicitat i la pau. En aquest cas, l’olivera està relacionada amb l´equinocci de tardor, i diuen que els nascuts a Mabon, aquesta festivitat, són molt tímids i reservats, no els agrada la violència, són tranquils, alegres, lògics, càlids, i excel·lents jutges o advocats. Per això i segons la tradició, l’olivera és fins als nostres dies símbol de la justícia i la pau.

jesus_huerto_olivos

jesus_huerto_olivos

També trobem l’olivera present a la cultura egípcia on les seves branques són un símbol de benedicció i purificació i les trobem presents a la tomba de Tutankhamon
L’olivera també té un paper important a la Bíblia on hi és esmentada més de 30 vegades tant en el Vell com en el Nou Testament.

 

L’olivera en l’art
L’olivera és una de les plantes més citades en la literatura. En l’Odissea d’Homer, per exemple, Ulisses s’arrossega per sota de dos brots d’olivera.

olivo_van_goch
En la pintura, molts artistes també han plasmat als seus quadres les oliveres. Dels més destacats podem trobar a Vincent Van Gogh que s’hi va dedicar els últims anys amb una gran intensitat. Però també altres pintors com Carlos de Haes, Rafael Zabaleta, Pablo Picasso, Claude Monet, Edgar Degas, William Merritt Chase, John Singer Sargent, El Greco o Henri Matisse.

EN el mon de la música, hi ha un munt de cançons populars que tenen l’olivera, la collita i les olives com a principal protagonista a les seves lletres, i autors com Joan Manuel Serrat i David Reig Delhom, n’han creat grans peces.

Fins i tot, el cinema se n’ha fet ressò amb la pel·lícula El Olivo, de Icíar Bollaín

L’arquitectura rural a Olicatessen és natural

Sense categoria Etiquetat com a , , , , Comentaris tancats a L’arquitectura rural a Olicatessen és natural

 L’arquitectura rural
a Olicatessen és natural

Un dels pilars del nostre projecte és la conservació i recuperació de l’arquitectura rural, tan típica del nostre territori, Les Garrigues (Lleida).

terrassaEl paisatge s’ha anat modificant amb el temps, evidentment depenent de les necessitats que s’han anat plantejant al llarg de la nostra historia, però el paisatge explica moltes coses i és per aquest motiu conservar-ho i evitar la seva destrucció és important.

Els nostres avantpassats ens han deixat casetes, voltes de cabana, enjubs, marges, terrasses… No es van construir per que sí. Tot tenia una finalitat.

arquitectura rural enjub

enjub

La principal raó de la construcció de tots aquests elements va ser aprofitar al màxim la pluviositat per tal d’assegurar i augmentar la producció agrícola i frenar l’erosió natural.

Molts dels turons i muntanyes fa segles es van modificar creant terrasses. Les nostres terres són seques amb molt poca pluviositat que una arquitectura de terrasses permet optimitzar i aprofitar cada gota que cau.

 

Font: Enciclopedia Catalana:

MARGE 2 esp AGR Vora d’un terreny que forma graó o desnivell.    3 AGR Graó de terra, sovint amb pedres, que serveix per a separar dues feixes de diferent nivell o per a evitar esllavissades.

TERRASSA f 1 1 Espai de terreny pla i més o menys elevat terminat en un o més dels seus costats per un mur, un talús, o altre desnivell.

ENJUB [variant de aljub] m Paret que defensa una terra de les rierades.

Olicatessen especial? Perquè és original!

Sense categoria Etiquetat com a , , , , , , , Comentaris tancats a Olicatessen especial? Perquè és original!

Olicatessen especial,
Perquè és original

Som agricultors per tradició familiar ( 8a generació ), productors per convicció (des de 2005 tenim molí propi). Controlem tot el procés des de les finques fins a l’envasat. I sobretot…. Som uns apassionats de l’oli d’oliva verge extra.

Equip Olicatessen

Quin tipus d’oli és Olicatessen? i… perquè és tant especial?

 • Fruitat mig-intens d’oliva fresca i sana amb tocs de verdures, ametlla verda i de tomata i plàtan verd.
 • Complex en boca. Te una entrada lleugera i sedosa, cullera olicatessenexplosiu a mida que guanya temperatura. El sabor recorda a les oliveres velles de zones amb clima extrem.
  És un oli amb forta personalitat i presència. És un oli sincer i “tot-terreny”.
 • Recol·lecció: Primerenca i manual, respectant el moment òptim de l’oliva. Molturació en menys de 2 hores.
 • Elaboració: Extracció /molturació en fred i batudes curtesbatidora
  Procés “artesanal” utilitzant tecnologia actual i materials idonis (acer inoxidable).
  Decantem l’oli en comptes de centrifugar per respectar les vitamines i antioxidants
 • Emmagatzematge en INOX separant en funció de maduració, varietat, finca,,,
 • Generació de 0 residus.
 • Varietats: Arbequina i varietats antigues recuperades
 • Tipus de Cultiu: Tradicional en secà
 • Olivera centenaria

  Olivera centenaria

 • Climatologia: Sec.
  Amb hiverns durs i estius secs. Fortes oscil·lacions tèrmiques (nit – dia, hivern – estiu).
  Poca pluviositat
 • Tipus de terra: Sòls poc profunds i argilosos.

A vegades, és millor poques paraules i clares.

Olicatessen a l’exposició “Els artistes van amb tractor”, a Niu Barcelona, del 5 de juny al 21 de juliol de 2019.

Sense categoria, Sortim a Etiquetat com a , , , , , , Comentaris tancats a Olicatessen a l’exposició “Els artistes van amb tractor”, a Niu Barcelona, del 5 de juny al 21 de juliol de 2019.

SARA BOLDÚ BOTAM, fotògrafa

Dates: del 5 de juny al 21 de juliol de 2019
Títol
‘Els artistes van amb tractor’

Artista
SARA BOLDÚ BOTAM

Concepte

Aquesta exposició fotogràfica mostra com l’acció humana, a través de l’agricultura, dibuixa el paisatge talment com un llenç. És un homenatge a la terra i a la pagesia des d’un punt de vista artístic, visual i poètic.

La videoartista Sara Boldú Botam (Les Borges Blanques, 1977) ha recorregut l’activitat agrícola de diversos pagesos per enregistrar els diferents estadis i cultius (pera, poma, préssec, vinya, ordi, olives, ametlles…). Llaurar, segar, esporgar, collir, veremar…La terra vista des de l’aire, es converteix en un mosaic i el pagès en el seu artista.
Inauguració
Dimecres 05 de JUNY a les 20:00 h.

http://www.niubcn.com/galeries/galeria_sarab.htm

Un petit tast….

Entrevistes

Amb OLICATESSEN al plat, tens l’èxit assegurat

Sense categoria Etiquetat com a , , , , , , Comentaris tancats a Amb OLICATESSEN al plat, tens l’èxit assegurat

Amb OLICATESSEN al plat,
tens l’èxit assegurat

EL PERQUE D’UN GRAN OLI

 1. La collita1er_dia_collita_nens_w
  Una vegada es recol·lecta l´oliva, aquesta comença a “morir”. S´inicia la degradació de certs enzims i la qualitat empitjora. La manera de collir doncs s’ha de fer de manera que minimitzi aquests danys. La nostra oliva no rep cops ni toca mai el terra!
 2. Poc temps entre la recollida i la moltura
  Encara que estigui permès que les olives, per fer un oli d’oliva verge extra, es puguin molturar en el transcurs de les 24h següents a la collita , per evitar la degradació esmentada dels enzims , cada partida d’olives Olicatessen es porta immediatament al nostre propi molí, en un màxim de 2 hores. AIXÒ ES UN OLI DE FINCA!
 3. Recol·lecció primerencaoliva arbequina
  Quan les olives es venen a quilos, s’espera a que estiguin ben madures per obtenir –ne més rendiment. Però si el que vols és molta qualitat es recullen just quan comencen a madurar. Ens encanten verdes…
 4. Extracció en fred
  Per normativa, l’extracció en fred s’ha de fer per sota dels 27 graus – temperatura límit que permet que els polifenols, fenols i vitamines es mantinguin. Com més escalfor tingui la pasta més quantitat d’oli s’obté , però més en minva la qualitat. Per això a Olicatessen MAI superem els 23 graus.
 5. L’Acidesa
  És un paràmetre químic que mesura el grau d’àcid gras oleic lliure, i és un indicador general que mostra si hi ha hagut algun factor que ha malmès l’oli (si l’oliva és sana o no, i si ha tingut o no una bona elaboració i/o emmagatzematge). La normativa permet fins a un 0,8 per assolir la categoria de verge extra. A Olicatessen arribem del 0,1 a 0,2 graus d´acidesa com a màxim!
 6. L’oli, de fincadiposits_olicatessen
  El nostre oli d’oliva prové de les nostres finques amb un molí propi. Això és indispensable , ja que podem controlar absolutament tot el procés. Tots el detalls es poden mimar.
 7. Ecològic… evidentment
  Si pretenem fer un oli de molta qualitat, també ha de ser-ho per a la salut, no? Per a la salut, per al sabor, per al medi ambient, per al nostre territori… és una qüestió de responsabilitat i per a nosaltres, de coherència.