La paraula del mes: Molturació

Sense categoria Etiquetat com a , , Comentaris tancats a La paraula del mes: Molturació

Definició: Moldre grans o fruits

La molturació és un procés que pretén extraure el suc de diversos productes de la terra.

A diferència del sistema tradicional que és discontinu, els sistemes moderns en dues o tres fases són continus.

La molturació es fa amb màquines cilíndriques equipades amb martells mecànics. La batedora la formen habitualment tres cilindres buits amb paletes per remoure la massa. L’extracció és a través d’una centrífuga horitzontal o decànter on el líquid es separa per la diferència de densitat que hi ha amb l’oli.

moli_molino_mill

En el sistema de tres fases s’obtenen de menor a major densitat: oli, morca i sansa o pinyolada

En el sistema de dues fases a través d’usar unes centrífugues modificades s’obté només oli i una barreja de morca i sansa. l’objectiu de les dues fases és la de no produir menys residu líquid que és difícil d’eliminar i molt contaminant.

Diplôme Gourmet a AVPA per Olicatessen

Premis, Sense categoria Etiquetat com a , , , , , , Comentaris tancats a Diplôme Gourmet a AVPA per Olicatessen

Olicatessen ha estat guardonat amb Diplôme Gourmet en AVPA, els olis del Món ala categoria Fruitat verd mitjà. Aquesta és la quarta vegada que AVPA reconeix i valora la qualitat del nostre oli.

L’Agència per a la Valorització dels Productes Agrícoles AVPA és una organització no governamental sense ànim de lucre. Essencialment composta de productors i apassionats del gust, AVAP es fixa per objectiu de contribuir a la millor valorització de les produccions agrícoles.

“Els olis del món” AVPA – Paris 2017 es reserva als productors i a les agrupacions de productors d’oli vegetal membres de l’associació. Cada any un jurat de professionals realitza una selecció entre els olis inscrits per assignar-los el “Diplôme Produit Gourmet AVPA

L’originalitat del concurs AVPA, resideix en la qualitat del seu jurat. Aquest jurat de tast està format per professionals del sector, de grans caps de cuina inclosos alguns amb estrella Michelin, i d’aficionats experts.

El jurat degusta dels productes amb rigor i serietat, per tal de determinar els olis que els semblen els més interessants: complexitat, subtilesa, harmonia aromàtica són escollits per la seva qualitat. Per garantir la coherència dels referents culturals i lingüístics el jurat és de cultura gastronòmica francesa.

olis

Es realitza una pre degustació per descartar els productes amb característiques que no compleixin amb l’exigència del concurs. Els olis seleccionats després d’aquesta etapa són acceptats a la degustació final i reben un diploma “Produit Gourmet AVPA“.

S’efectuen totes les degustacions a cegues, en un laboratori d’anàlisi sensorial.

Des de 2010 el concurs es realitza amb el suport tècnic del CTO Centre Technique de l’Olivier a Ais de Provença.

La paraula del mes: Almàssera

Sense categoria, Sortim a Etiquetat com a , , , , Comentaris tancats a La paraula del mes: Almàssera

De l’àrab المعصرة, al-Ma’sara, «la premsa») és el lloc, molí o indústria on s’obté l’oli a partir de l’oliva o oliva; també dóna nom al mecanisme amb el qual s’espremen els fruits. En algunes parts d’Espanya també se l’anomena trull

Etimologia: De l’àrab hispànic almaṣára, i aquest de l’àrab clàssic maṣarah.

Existeixen evidències de les primeres premses a l’Edat del Coure. El sorgiment econòmic d’aquestes civilitzacions capaces de produir i exportar oli d’oliva, així com la seva constant motivació de comerciar amb els ports egipcis va fer que a poc a poc s’anés institucionalitzant el seu ús (Font: Butlletí agrari)

vista del molino nevado
Actualment la majoria de les almàsseres utilitzen el «sistema continu» per a molturar l’oliva. Aquest pot ser de dos o tres fases, depenent dels productes obtinguts: oli i alperujo (dues fases, el més usat actualment) o oli, orujo i oliasses (tres fases).

També podeu veure: Trull: wikipedia

Extra gold a Biol per Olicatessen

Premis, Sense categoria Etiquetat com a , , , , , , , , , Comentaris tancats a Extra gold a Biol per Olicatessen

A la 22 edició del concurs internacional BIOL, Olicatessen ha estat guardonat amb la medalla Extra Gold. Un gran reconeixement a la qualitat del nostre oli, que ens enorgulleix i emociona.

El Premi BIOL, dedicat als olis d’oliva extra verge ecològics, és un punt de referència global per a tot el sector de l’oli d’oliva. Va començar a Andria, sud d’Itàlia, a través de la iniciativa d’C.I.Bi. I el personal tècnic del programa “Oli i Qualitat”, el prestigiós premi internacional s’ha desenvolupat des de 1996.

Cada any, més de 300 productors de més de 17 països diferents, i dels cinc continents, presenten els seus millors olis. Aquests es sotmeten a la rigorosa prova dels panells internacionals de tast i s’analitzen per laboratoris qualificats seleccionats per BIOL, per produir una visió completa i fiable del sector mundial de l’oli d’oliva ecològic.

A través del seu personal tècnic permanent qualificat i la seva xarxa internacional d’experts, BIOL ofereix un servei tècnic de formació, informació i investigació. Aquesta instal·lació satisfà les necessitats dels productors d’oliveres i productors d’oli d’oliva del món que produeixen un producte de qualitat, cuidant tots els aspectes ètics i mediambientals.

BIOL també publica una guia en línia dels millors olis d’oliva del món, que està disponible com un servei a compradors i minoristes. BIOL organitza un esdeveniment internacional cada any a la regió italiana de Pulla.

A més, se celebren altres esdeveniments en tots els països participants i regions italianes per promoure el coneixement i l’interès dels consumidors per productes de qualitat orgànica. BIOL representa un important patrimoni de coneixements i experiències específics que creix cada any gràcies a les aportacions del jurat internacional i dels Comitès Territorials i dels fòrums i tallers organitzats per l’Observatori Internacional de l’Oli d’Oliva.

BIOL ofereix als productors, comerciants i consumidors la millor manera d’entendre, avaluar, seleccionar i afegir valor a la millor qualitat de l’oli d’oliva ecològic.

La paraula del mes: cupatge

Sense categoria, Sortim a Etiquetat com a , , , , Comentaris tancats a La paraula del mes: cupatge

Cupatge o coupage

Cupatge és una paraula d’origen francès, traduïda a l’anglès com blending i al català com a barreja o cupatge

És una tècnica molt utilitzada en el món del vi, per les seves múltiples avantatges. I en el món de l’oli, a poc a poc va prenent la seva importància.

L’oli d’oliva cupatge és l’oli obtingut a partir de diferents varietats d’olives en diferents proporcions; o de diferents moments de recol·lecció (per exemple de principi de campanya on l’oli és molt verd i de cap de campanya quan l’oli és més madur)

olis

Hi ha molts motius pels quals les almàsseres decideixen utilitzar aquest mètode per produir gran part de l’oli d’oliva que després comercialitzen.

La zona geogràfica. Depenent d’on estigui ubicada la finca, la quantitat de sol, varietats, orientació de la finca, etc .

Modificar els atributs d’un oli per fer-lo més atractiu al consumidor. Es busca aprofitar el millor de cada varietat d’oliva, per aconseguir un oli d’oliva amb un punt extra de qualitat.
Mantenir les mateixes característiques organolèptiques de l’oli en totes les campanyes, de manera que es garanteixi al consumidor productor similar any rere any.
Combinar sabors i aspectes complementaris de diferents varietats per obtenir un suc d’oliva únic que es diferenciï.
Aconseguir matisos únics (bàsicament donada per les varietats utilitzades)